Steeds meer Nederlanders gaan duurzamer wonen en jij kan natuurlijk niet achterblijven. Een duurzaam huis heeft vele voordelen, zo is het op het lange termijn goedkoper en is het makkelijker om een kamer op de juiste temperatuur te krijgen. En het is natuurlijk veel beter voor het milieu! Je kan heel je huis om laten bouwen en er veel geld in stoppen. Als je hier niet zo’n zin in hebt zijn er gelukkig ook minder drastische maatregelen die veel helpen.

Het begint bij isoleren

Als je je huis duurzamer wilt maken zal je dit overal teruglezen. Een duurzaam huis is niet mogelijk als het slecht geïsoleerd is. Nieuwbouwhuizen zijn vaak al goed geïsoleerd en daar hoeft in dat opzicht niet veel meer gedaan te worden. Als je in een ouder huis woont, in het bijzonder een huis dat tussen 1930 en 1970 gebouwd is, mankeert er vaak veel aan de isolatie van het huis. Deze huizen hebben vaak een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Met relatief goedkoop isolatiemateriaal kan je deze muur opvullen en raak je minder warmte kwijt door de muren.

Als je huis voor 1930 gebouwd is kan het zijn dat je helemaal geen spouwmuur hebt. Als dit het geval is zijn er verschillende opties. Je kunt overwegen om de isolatie aan de buitenkant van de gevel of aan de binnenkant aan te brengen. Dit is echter geen gemakkelijke klus en is een stuk lastiger dan
spouwmuurisolatie. Bij een ouder huis zal je dus keuzes moeten maken. Als je de binnenkant van je muur isoleert lever je woonruimte in. Aan de buitenkant van de muur zal een flinke investering worden.

Investeer in zonnepanelen

Als je huis goed is geïsoleerd kan je gaan kijken naar andere maatregelen om je huis duurzamer te maken. Zonnepanelen zijn dan vaak een goede investering. Je kan hiermee je eigen elektriciteit opwekken en als je er een aantal neemt kan je flink besparen op je energierekening. Let wel op, zonnepanelen zijn een investering die je pas na een paar jaar terug hebt verdiend. Per jaar bespaar je met zes zonnepanelen zo’n 370 euro. Je verdient dan in zo’n 7 jaar de aankoop terug.

Een waterpomp om het af te sluiten

Als je huis goed geïsoleerd is en je je eigen elektriciteit opwekt met zonnepanelen kan je gaan nadenken over een warmtepomp. Je hebt twee verschillende varianten: een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp. De eerste variant is financieel aantrekkelijker omdat het relatief goedkoop is en je je radiatoren niet hoeft aan te passen. Echter ben je alleen bij een volledig elektrische warmtepomp volledig van het gas af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *