Dieren kunnen jouw achtertuin veel gezelliger en leuker maken. Nu is de vraag, wat komt hier allemaal bij kijken. Onwijs leuk natuurlijk, om gezelschap te hebben als je van jouw tuin aan het genieten bent. Maar er komt wel meer bij kijken dan je denkt. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.
Leefomgeving en ruimte
Besluit je een huisdier te nemen in jouw tuin? Dan moet het beestje allereerst over voldoende bewegingsvrijheid beschikken. Uiteraard verschilt dit per dier. Een kip heeft veel minder vrijheid nodig dan een aantal schapen. Kippen, konijnen en duiven kun je best in een ruime achtertuin kwijt, terwijl een schaap, geit of pony veel meer ruimte nodig heeft op een erf. Besluit je kippen te nemen? Dan is een kippenhok van 5 vierkante meter het minimum. Het meest ideale is een oppervlakte van 10 tot 25 vierkante meter. Heb je een kleine achtertuin, dan kun je dus beter een huisdier nemen voor binnenshuis. Wel zijn konijnen, of cavia’s vaak wel tevreden met een kleiner hok in de tuin. Die hebben niet altijd net zoveel bewegingsvrijheid nodig als kippen.
Afrastering
Hoe ga je ervoor zorgen dat jouw kippen, konijnen of pony’s niet ontsnappen? Een juiste afrastering is noodzakelijk om jouw tuindieren binnenboord te houden. Je wil immers niet dat jouw konijnen een tunnel naar de buren gaan graven. Zorg er dus voor dat je over de juiste palen en gaas beschikt. Hierbij moet je rekening houden met de maaswijdte per gaas. Voor konijnen en kippen heb je fijner gaas nodig dan voor bijvoorbeeld schapen. Gelukkig zijn er online genoeg experts op het gebied van kippengaas en konijnengaas. In het geval van konijnen of andere graafdieren moet je nog extra voorzichtig zijn. Besluit je een hok in de aarde te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat je gaas gedeeltelijk doortrekt tot onder de grond. Als je dit niet doet, graven de konijnen in een mum van tijd een uitweg onder de beschutting.
Kies je voor vissen, zoals kooikarpers in een vijver? Dan moet je ook niet vergeten om een afrastering te nemen in de vorm van gaas. Span dit gaas boven het water oppervlak. De kat van de buren is immers enorm dol op vissen.
Temperatuur
Om jouw beestjes jaar in en jaar uit op de juiste temperatuur te houden, moet je voldoende voorbereidingen treffen. In de winter, wanneer het vrieskoud is, hebben veel huisdieren baat bij extra hooi om warm te blijven. In de zomer, met de hete zon, hebben ze ook bescherming nodig. In de winter is het niet altijd nodig om een verwarming te plaatsen. Zolang ze maar over meer dan voldoende hooi en beschutting beschikken tegen de koude wind.
Een dierenverblijf in de tuin? Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten waar je rekening mee moeten houden. Denk aan de juiste voeding, verzorging, maar ook welke rassen er samen in één hok mogen.
Heb je dus nog meer suggesties, laat het hieronder weten aan onze redactie.