Je staat er misschien niet veel bij stil, maar Nederland kent veel beroemde, toonaangevende designers. De lijst designers die vanuit Nederland over de hele wereld hun visie en talent loslaten op de meest bijzondere projecten, wordt steeds langer. Natuurlijk is het lastig om ze alleen even veel credits te geven, maar wij geven je onze top 5 Hollandse designers. Ontdek of jouw favoriet in ons lijstje voorkomt.

1. Piet Boon

Piet Boon is met zijn gelijknamige studio wereldwijd bekend en bestaat ondertussen uit een flink team met uiteenlopende specialisaties. Het bijzondere aan Piet Boon is dat zij esthetiek, functionaliteit en eigenzinnigheid op een bijzondere manier kunnen combineren. Piet Boon opereert vanuit Zaandam en heeft een echte ‘no-nonsense’ mentaliteit. De Studio in Oostzaan is ontworpen door Piet Boon zelf in 1983. Voor elk project gaat Piet Boon op zoek naar een unieke inrichting die past bij de wensen van de opdrachtgever. Wat wij zo gaaf vinden aan Piet Boon is de volledige aanpak. Huis en tuin krijgen een ontwerp en inrichting die op elkaar aansluit, waardoor je een harmonieus geheel krijgt.

Ontdek de projecten van Piet Boon.

2. Marcel Wanders

Marcel Wanders (1963) is de oprichter van het merk Moooi, met drie o’s ja. Die extra ‘o’ staat voor de verwondering die design bij je teweeg moet brengen. Naast Moooi, werkt hij ook voor verschillende andere meubelfabrikanten met internationale allure. In totaal heeft Marcel Wanders al meer dan 1900 ontwerpen onder zijn naam staan. Naast grote projecten voor merken als Louis Vuitton en Swarovski, zijn de designs van Marcel Wanders ook in verschillende musea te bewonderen. Volgens ons is Marcel Wanders een echte post-modernist. Hij heeft een hele eigen, romantische stijl. Het ontwerp van Marcel Wanders daagt uit, verleidt, verrast en vermaakt. Toegegeven, niet iedereen zal het allemaal mooi vinden, maar zijn ontwerpen zijn stuk voor stuk uniek.

3. Hella Jongerius

Hella Jongerius (1963) is een industrieel ontwerpster en heeft gestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Zij houdt, met haar studio Jongeriuslabs, nooit op met de zoektocht naar kleuren, materialen en texturen. Elk ontwerp van haar is als het ware een zoektocht naar het onbekende. Sommige producten lijken zelfs niet helemaal af. Dat het net niet af is, heeft volgens Jongerius een zekere mystiek, elk product is onderdeel van een groter geheel. Het proces van elk design staat bij Jongerius boven het resultaat. Hiermee trekt ze de aandacht en interesse van elke design liefhebber. Haar opdrachtgevers lopen van het grote IKEA tot het exclusievere Vitra. Haar designs zijn wereldwijd te bewonderen in verschillende musea.

4. Piet Hein Eek

Piet Hein Eek is uit deze lijst de designer die aansluit bij het ‘less is more’ principe. Nadat Piet Hein Eek afgestudeerd was aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven begon hij een kast te maken van sloophout. In die tijd was hij vrijwel de enige designer die sobere en eenvoudige ontwerpen maakte, maar vandaag de dag is sloophout natuurlijk niet meer weg te denken in het interieur van woningen, restaurants en zelfs kantoren. Zijn bedrijf is gevestigd in een oude Phillips fabriek in Eindhoven. Zijn meubels bestaan voor een groot deel uit gerecyclede of duurzame materialen, zoals sloophout, maar ook plaatmateriaal, afval en overige items. Het bijzondere aan Piet Hein Eek is dat hij als een van de weinige designers al ruime tijd aandacht heeft voor duurzaamheid en de circulaire economie.

Ontdek de collectie van Piet Hein Eek.

5. Job Smeets

Job Smeets staat, samen met Nynke Tynagel, aan het hoofd van het kunst- en designcollectief Studio Job. Studio Job heeft samengewerkt met toonaangevende merken zoals, L’Óreal, Bulgari en Moooi. Sinds de oprichting van de studio hebben zij tientallen awards en onderscheidingen gewonnen. De stijl van Studio Job is door henzelf weleens omschreven als een mix van Albert Speer en Donald Duck. Een studio dat zich niet al te serieus neemt dus. Job Smeets is de jongste designer uit deze lijst en heeft zich inmiddels meer dan bewezen met Studio Job.

Het kunstenaarsduo is in 2015 verkozen tot meest invloedrijke designers en ze hebben prestigieuze projecten mogen uitvoeren, zoals het koningszegel van koning Willem-Alexander en de Swarovski Wunderkammer in Innsbruck. Studio Job is jong, eigenwijs en ook behoorlijk brutaal en gedurfd. De producten zal je niet zo snel in huis zetten, want het is niet alleen duur, het is ook heel gewaagd. Neem bijvoorbeeld de hamburger poef of hotdog bank. De wat toegankelijkere producten kunnen we met een gerust hart als kitsch omschrijven, zoals de Altdeutsche kast van Moooi of de bonte Gothic Chair.

Studio Job moet je sowieso gezienhebben, neem snel een kijkje op de site van Studio Job.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *