De lente staat al om de hoek. De tijd waarin velen een frisse start maken met hun interieur. Nieuwe meubels, tuindecoratie en vaak ook nieuwe lampen. Maar wordt er bij het aanschaffen van nieuwe verlichting wel genoeg nagedacht over het lichtplan? Bepaalde lichtsoorten zoals verschillen in warmte en sterkte van het licht en de variaties aan lichtval kunnen een interieur maken of breken. Om wat meer houvast te geven bespreken we de basis tips over het creëren van een goed lichtplan.

Teken het uit

Maak om te beginnen een plattegrond van de te verlichten ruimtes. Zo wordt het al gauw duidelijk of je de ruimte goed afdekt met de verlichting die je kies. Bedenk je op deze wijze waar allemaal verlichting geplaatst moet worden en houd rekening met objecten die voor schaduw kunnen zorgen zoals kasten, bankstellen en andere grote meubels.

Houd rekening met de activiteiten

Wat ook belangrijk is om te bedenken is dat je op een bepaalde locatie bezig bent met een andere activiteit dan ergens anders. Verschillende activiteiten vragen om verschillende lichtsoorten. Een ruimte waar je bijvoorbeeld veel leest is het handig om wat sterker licht te hebben zodat je alles goed kan zien. Dit soort licht heet ook wel accentlicht.

Een ander lichtsoort is sfeerverlichting. Zoals je je misschien wel kan bedenken hoeft dit licht niet perse heel functioneel te zijn. Het draagt voornamelijk bij aan de sfeer  van de ruimte. Hierin kan je leuk experimenteren met de warmte van de desbetreffende lichtbron.

Accentverlichting

Besteed het uit

Mocht het creëren van een lichtplan jou nou helemaal de pet te boven gaan, of heb je er simpelweg geen tijd voor, zijn er altijd nog partijen aan wie je het creëren van een lichtplan kan uitbesteden. Vaak bedenken deze bedrijven dan jouw complete lichtplan en kan je hier ook nog eens de lampen aanschaffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *