Het onderhouden van je buitendeur begint bij het regelmatig schoonmaken en ontdoen van oneffenheden aan zowel de binnen- als buitenkant. Zo af en toe is het wel nodig om je deur opnieuw af te lakken en wel om de volgende redenen.

1. De buitendeur behoort tot het visitekaartje van je huis: wanneer je jouw huis wenst te verkopen en een potentiële koper besluit een kijkje te nemen dan is de deur één van de hoofd elementen die hem of haar het eerst opvalt.

2. Het aflakken beschermt je buitendeur tegen weersinvloeden: de buitenzijde van je deur staat meestal in direct contact met de natuur. Door ons klimaat wordt de deur constant blootgesteld aan een hoge vochtigheidsgraad of felle zonnestralen.

3. Kleur helpt om je te onderscheiden van gelijksoortige woningen in je straat: in veel gemeenten is het verboden om de gevel een andere kleur te geven. Door middel van een gekleurde deur onderscheid je je alsnog.

Zo lak je jouw buitendeur af als een professionele schilder

Voorbereiding

Ook voor het aflakken van je buitendeur geldt dat een goed begin het halve werk is. Begin daarom met het inspecteren van je deur.
▪ Ga na of je deur nog goed sluit en niet scheef is gaan hangen. Check vervolgens of het slot nog soepel op en dicht gaat. Controleer als laatst of de scharnieren nog goed werken;
▪ Pleeg indien nodig de reparaties;
▪ Bepaal welke kleur lak je wenst aan te brengen en schaf deze aan.

Het aflakken

▪ Schuur je deur en maak hem met behulp van een doek stofvrij.
▪ Tape de lijsten, de deurkruk en het eventuele glas af, zodat er geen verf op kan komen.
▪ Breng eerst een laag grondverf aan en laat deze goed opdrogen.
▪ Wanneer de grondlak goed is opgedroogd, ga je de buitendeur aflakken. Dit doe je twee keer.
▪ Het tape verwijder je wanneer de verf droog is.

Onderhoud

Nadat je jouw deur hebt afgelakt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het onderhouden is dan ook een must. Maak elke maand je deur een keertje schoon en hou in de gaten hoe de verf op de verschillende weersinvloeden reageert. Zo weet je meteen wanneer jouw deur weer een beurt nodig heeft.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *